Why visit Grebaštica-Šibenik region?

Šibenik – grad UNESCO-ve kulturne baštine i nacionalnih parkova


All about Šibenik you can find here:

http://www.sibenik-tourism.hr/en/

                  http://www.sibenikregion.com/hr/


 

 https://youtu.be/mDyRDOX4FrQOd srpnja 2017. godine kulturna ponuda Šibenika još je bogatija – uz katedralu Sv. Jakova i tvrđava Sv.Nikole postala je spomenik svjetske baštine UNESCO-a.

Najnovije šibensko kulturno dobro pod UNESCO-vom zaštitom


Tvrđava sv. Nikole upisana je kao dio mletačkih obrambenih građevina koje datiraju između 15. i 17. stoljeća: Stato da Terra –  Stato da Mar.

Utvrda sv. Nikole

Ovo se odnosi na obrambeni sustav kojeg je izgradila Republika Venecija kako bi zaštitila svoje granice od neprijateljskih napada. UNESCO je prepoznao  i zaštitio 15 struktura koje čine ovu liniju obrane, koja se proteže od Italije, preko Hrvatske sve do Crne Gore, i uključuje šibensku Tvrđavu sv. Nikole iz 16. stoljeća.

 

Kulturna i prirodna baština
Tvrđava Sv. Nikole fascinantan je dodatak Šibenskoj ponudi UNESCO-ve svjetske baštine. Zajedno s katedralom Sv. Jakova i nacionalnim parkovima Krka i Kornati, jedinstvena je atrakcija Šibenika i regije.

 2 nacionalna parka i 2 UNESCO-ve lokacije u Šibeniku

 

Tvrđava sv. Nikole (16. stoljeće, pod UNESCO-vom zaštitom od 2017.) jedna je od najbolje očuvanih utvrda u Dalmaciji i sjajan primjer stila gradnje s ciljem smanjenja štete od baruta i poboljšanja obrane.

Podnožje Sv. Nikole izrađeno je od kamena, a ostatak od opeke jer se vjerovalo da je opeka najotpornija na topovsku paljbu. Još jedna važna konstrukcijska značajka je jedinstven oblik vrha strijele koji je omogućavao paljbu iz oružja iz više različitih kutova. Tvrđavu sv. Nikole dizajnirao je venecijanski arhitekt Hyeronimus di San Michaele.

Prikaz izbliza dizajna bastionskog stila i tvrđave sv. Nikole iz zraka

 

Katedrala Sv. Jakova (izgrađena 1431.-1535., UNESCO od 2000.) je remek-djelo tri arhitekta, Francesca Giacoma, Jurja Dalmatinca i Niccole di Giovanni Fiorentina, pod utjecajem dva umjetnička pokreta, gotike i renesanse. Posebna je jer je u cijelosti izgrađena od kamena, korištenjem potpuno jedinstvene konstrukcijske tehnike za svod i kupolu.

Kupola katedrale sv. Jakova

 Krka National Park (30 km from the apartment)  

 
http://www.np-krka.hr/en/


https://www.youtube.com/watch?v=y0_L38Fm9w


 

Nacionalni park Krka (proglašen 1985.) je 100 km2 posebnog, uglavnom netaknutog, krajolika i ekosustava, koji uključuje i rijeku Krku. Poznat je po Skradinskom Buku i Roškom slapu, jednima od najljepših sedrenih slapova u Europi. Kamen vapnenac slapovima daje njihovu prepoznatljivu boju.

Neki od slapova Krke iz zraka

  

Nacionalni Park Kornati (day trips by boat)    
    
http://www.np-kornati.hr/enNacionalni park Kornati (iz 1980. godine) jedinstven je skup od 89 krških otoka – najgušćih na Mediteranu. Više od 75 posto površine nacionalnog parka obuhvaća tirkizno plavo more, zaštićeno zbog važnosti raznolikog morskog života.

Kornatski otoci


Aquapark Solaris za djecu i odrasle

Za sve željne vodenih avantura tu je aquapark Solaris, samo 12 km od našeg smještaja namijenjen prvenstveno obiteljima s djecom, ali i svima drugima avanturističkog duha. Jedinstvenog je dizajna te sadržajno bogato osmišljen.
Čak 6 različitih tobogana od kojih određeni dosežu visinu i do 13,5 metara, mlaznice, prskalice i vodopadi, samo su dio avanture koja će vas potpuno obuzeti. Predahnite nakratko u udobnim kolutovima klizeći niz „lijenu rijeku“. Uživajte u brojnim vodenim efektima bez vremenskog ograničenja!

saznajte više na:
  https://youtu.be/12tirgvZN38


http://www.aquapark-dalmatia.com/Kontakt

Martin Svirčić
Grebaštica gornja 123
22010 Grebaštica
svircicdiana@gmail.com
Telefon/Mobitel:
00 385 95 809 3827

Grebaštica

Pročitaj detaljnije


Linkovi
Mai und Juni von 18-30 eur/4 pers. in GREBAÅ TICA